Με ιδιαίτερη επισημότητα -σε πείσμα των καιρών- o ΣΕΦΑ εόρτασε την διοργάνωση της 30ης ετήσιας παραδοσιακής βιεννέζικης χοροεσπερίδας με τίτλο Wien-ball in Athen, καθώς και τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του, στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και με την ευγενική υποστήριξη των Δήμων Αθηναίων και Βιέννης και της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα, ενώ πολύτιμος συνεργάτης στάθηκε ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης- Μακεδονίας.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η ανακήρυξη της ΑΕ της Πρέσβεως της Αυστρίας κας Melitta Schubert σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε όπως πάντα την πανηγυρική τελετή έναρξης με τον χορό των Debutants, σε χορογραφία Ιρίνα Ακριώτη, άριες από την οπερέτα Die Fledermaus του Johann Strauss II, που ερμήνευσαν οι σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρένα Νομικού - Αθανασιάδου και Λυδία Αγγελοπούλου, κλασσικό μπαλέτο από σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσική για χορό βαλς, πόλκα και τάνγκο από την κλασσική ορχήστρα Ellemis και για σύγχρονους ρυθμούς από την ορχήστρα Big Band Melody.

Μέρος των εσόδων της πλούσιας λαχειοφόρου αγοράς θα προσφερθεί στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» & στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άσυλο του Παιδιού» Θεσσαλονίκης.

 

 

ozio_gallery_nano

Αναφορικά με τον θεσμό των χοροεσπερίδων στην Αυστρία το ΑΠΕ – ΑΜΠ σε ανταπόκρισή του από την Βιέννη ανέφερε χαρακτηριστικά πρόσφατα:

«Οι οικονομικές δυσκολίες, που δεν άφησαν άθικτο τον μέσο πολίτη στην Αυστρία, έστω κι αν αυτή δεν είναι τόσο ευάλωτη όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραδοσιακή συνήθεια του μέσου Αυστριακού να διασκεδάζει μέσα από τις πάμπολλες χοροεσπερίδες την περίοδο των Αποκριών, που φέτος διαρκούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η προσφορά σε τέτοιους χορούς, έναν τουλάχιστον από τους οποίους επισκέπτεται ο μέσος Αυστριακός και των οποίων το είδος «εξάγεται» εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες, είναι τεράστια, εάν αναλογιστεί κανείς πως, μόνον στην αποκαλούμενη «Πρωτεύουσα του βαλς», τη Βιέννη, οι χοροί τη φετινή σεζόν ξεπερνούν τους 450, σε ολόκληρη την Αυστρία και οι μεγάλοι από αυτούς, είναι πολύ περισσότεροι από χίλιοι.

Μόνον στους χορούς στη Βιέννη αναμένονται φέτος πάνω από 400.000 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 50.000 περισσότεροι από πέρσι, οι οποίοι, ξοδεύοντας -για αγορά της κατάλληλης ενδυμασίας, από φράκο και τουαλέτα για τις κυρίες, ως και στα κομμωτήρια- πιστεύεται πως θα αποφέρουν στην οικονομική ζωή της αυστριακής πρωτεύουσας, έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο, εκείνων από τους άνω των 130.000 επισκεπτών που αναμένονται στην αυστριακή πρωτεύουσα από την επαρχία, ή από το εξωτερικό, ειδικά για να πάρουν μέρος σε κάποιον από τους χορούς της. Κατά μέσο όρο οι επισκέπτες των βιεννέζικων χορών κάνουν έξοδα της τάξης των 240 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται για φαγητό, ποτό και εισιτήριο και ακολουθούν τα έξοδα για την εμφάνιση (ενδυμασία, υποδήματα, κοσμήματα, κόμμωση, καλλυντικά), ενώ ένα 5% των επισκεπτών φέρεται να παίρνει νωρίτερα, μαθήματα χορού.

Οι 450 και πλέον βιεννέζικοι χοροί της φετινής σεζόν, διοργανώνονται σε ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα κτίρια, από τα παλιά χειμερινά Ανάκτορα του Χόφμπουργκ και τα θερινά του Σένμπρουν, που φιλοξενούν φέτος δεκάδες χορούς, ή το Δημαρχείο Βιέννης που διαθέτει τη μεγαλύτερη και ωραιότερη αίθουσα τελετών δημαρχείου στην Ευρώπη.

Είναι ακόμη το ξακουστό Μέγαρο των Φίλων Μουσικής, δωρεά του Έλληνα μεγάλου μαικήνα των Τεχνών, Νικόλαου Δούμπα, όπου φιλοξενήθηκε ήδη ο φημισμένος Χορός της Φιλαρμονικής Βιέννης, όπως επίσης το διάσημο Μέγαρο Συναυλιών και ακόμη δεκάδες «παλαί» ή πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον μία διοργάνωση χορού.

Υπάρχουν διάφορες χοροεσπερίδες με τις πιο περίεργες επωνυμίες. Πάντως ο «Χορός των χορών», το επιστέγασμα, είναι ο «Χορός της Κρατικής Όπερας Βιέννης», φέτος στις 7 Φεβρουαρίου, στο κτίριό της στο κέντρο της πρωτεύουσας γιορτάζοντας φέτος τη 57η διοργάνωσή του.

Πέρα από την αίγλη του ως κοσμοπολίτικο γεγονός της χρονιάς σε διεθνή κλίμακα, ο Χορός της Κρατικής Όπερας, που το μεγαλύτερο μέρος του μεταδίδεται απ΄ ευθείας από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και μια σειρά τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού, προσφέρεται και ως τόπος κορυφαίων συναντήσεων σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Παρούσα, όπως κάθε χρόνο, στο Χορό της Κρατικής Όπερας Βιέννης η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τους επίσημους επισκέπτες τους, προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας από γειτονικές χώρες και όχι μόνο».