Η πρώτη παρουσία Ελλήνων στην Αυστρία καταγράφεται τον 9ο μ.Χ. αιώνα με την αποστολή των Κυρίλλου και Μεθοδίου στις παραδουνάβιες περιοχές.

Η εγκατάσταση ελληνικού στοιχείου εγκαινιάζεται, ωστόσο, τον 12ο αιώνα (1148) με τον γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας της Koμνηνής με τον Ερρίκο Jasomirgott του Οίκου των Babenberg. Η άφιξη των Βυζαντινών στο ομώνυμο Δουκάτο σήμανε και την απαρχή της διάδοσης, στην νέα πατρίδα, πολιτισμικών στοιχείων του Βυζαντίου (όπως ήθη, έθιμα, διοικητικοί θεσμοί, στοιχεία γλώσσας και νομικής επιστήμης).

 

Στα τέλη του 17ου προς τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τις μετακινήσεις και το εμπόριο μεταξύ αυστριακής και οθωμανικής αυτοκρατορίας, οικογένειες από την Ήπειρο και την Μακεδονία (όπως οι Σίνα, Δούμπα, Καραγιάννη Οικονόμου, Χρηστοπάνου κλπ) με την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν, καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, ενώ μένουν στην ιστορία ως χορηγοί, ευεργέτες και υποστηρικτές της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής στην πόλη, που αποτελούσε το σπουδαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της κεντρικής Ευρώπης, εκείνη την εποχή. Ακόμη, η ελληνική κοινότητα της Βιέννης διαγράφει ιστορική πορεία για την μετέπειτα προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας με μορφές όπως οι: Ρήγας Φεραίος, Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας, Κωνσταντίνος Κούμας, η οικογένεια Υψηλάντη κά. Ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, έπαιξε ο προοδευτικός διανοούμενος του νεοελληνικού διαφωτισμού Ρήγας Βελεστινλής (1753-1798), ο οποίος έζησε και έδρασε προεπαναστατικά στην αυστριακή πρωτεύουσα, προετοιμάζοντας με τη σκέψη και τα εκδοθέντα έργα του τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στη Βιέννη, εξάλλου, εκδόθηκε και η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τίτλο "Εφημερίς" (31 Δεκεμβρίου 1790) στο τυπογραφείο των Μακεδόνων αδελφών Μαρκίδων Πούλιου, θέτοντας τις βάσεις στην ιστορία του Ελληνικού Τύπου, ως πρωτοπόροι εκδότες και δημοσιογράφοι. Οι προσπάθειες και η δράση και άλλων επιφανών Ελλήνων της Αυστρίας να προωθήσουν τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών εντύπων, ως μέσων για την πνευματική απελευθέρωση και την αναγέννηση του Ελληνισμού είναι αξιομνημόνευτες.

Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι Έλληνες (όπως και άλλοι ξένοι) που υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του ενεργού εργατικού δυναμικού της Αυστρίας, το οποίο είχε χαθεί κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Στις δεκαετίες ΄50 και ΄60 η μεγάλη φυγή της ελληνικής νεολαίας για σπουδές σε χώρες της Δύσης, οδήγησαν μεγάλο μέρος της σε διάφορα αυστριακά πανεπιστήμια, αλλά και στα...σκαλιά της εκκλησίας...λόγω των ειδυλλίων που προέκυψαν ανάμεσα σε καρδιοκατακτητές συμπατριώτες μας και τρυφερές αυστριακές υπάρξεις!

Σήμερα, η ελληνική κοινότητα αριθμεί περίπου 5000 μέλη. Αν και μικρή, θεωρείται ιδιαίτερα δραστήρια, δίνοντας το παρόν με επιτυχία στον χώρο των επιστημών, του εμπορίου, των γραμμάτων, των τεχνών, αλλά και της πολιτικής.
Οι Έλληνες της Αυστρίας, ως γνήσιοι συνεχιστές της παράδοσης της Διασποράς, αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού με την ίδρυση και λειτουργία των παρακάτω Συλλόγων και των Ορθόδοξων Κοινοτήτων (σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βιέννη):

Verein griechischer Studenten und Akademiker in Wien

Verein griechischer Studenten und Akademiker in Graz

Griechischen Gesellschaft in Osterreich

Griechische Tanzgruppe "I PAREA"

Osterreichisch-Griechische Kulturgemeinschaft in Linz

Griechische Volkstanzgruppe "MELTEMI"

Griechischer Folklore-Tanzverein PAREA

BUSUKI: Verein zur Forderung griechischer Kultur

Verein Asklipios

Interkultureller Verein Makedonien

Die Österreichisch-Griechische Gesellschaft

Griechisch Orientalische Kirchengemeinde "Zur Heiligen Dreifaltigkeit"

Griechisch Orientalische Kirchengemeinde "Zum Heiligen Georg"

Ελένη Κάραμποττ
Α΄Αντιπρόεδρος ΣΕΦΑ